Wie kent het niet; futloos, droog en onhandelbaar haar. Zoals kleding de man maakt, zo maakt het kapsel de vrouw. Gezond haar is makkelijk te stylen, glanst prachtig en kan tegen een stootje. Wie mij kent weet dat ik een bos met krullen heb. Als ik het niet goed verzorg met speciale producten en daarbij ook nog eens minder gezond eet, dan kost het me veel meer moeite om het er mooi uit te laten zien. Daarom deel ik met deze blog mijn vier gouden tips voor gezond haar!

Tip 1: haarvitamines

Ik vergelijk de hoofdhuid wel eens met een bodem en de haren met planten. Als de bodem niet gezond is groeien planten niet. Zo is het ook met ons haar. Je haarfollikels hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien. Als je niet voldoende vitamines binnenkrijgt gaan de noodzakelijke vitamines als eerste naar de vitale organen. Dus niet naar je haar. Bij periodes van stress, minder gezond eten of ziekte zie je dit direct terug aan je haar. Je kunt dan de allerbeste producten gebruiken, als je te weinig vitamines binnenkrijgt is dit niet voldoende. Gevolg? Roos, haaruitval, broos haar of schilfers. En laten we onze hoofdhuid niet vergeten. Ook die heeft zorg nodig. De beste manier om voldoende vitamines binnen te krijgen is een gezond en gevarieerd dieet. Met bijvoorbeeld voldoende vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit dieet kan je heel goed aanvullen met speciale supplementen. Zo is visolie – of liever een plantaardig alternatief zoals algenolie – rijk aan vitamine A. Vitamine A stimuleert o.a. talgaanmaak zodat je haar gehydrateerd blijft. B vitamines zijn de bekendste vitamines om een je haar gezond te houden. Vitamine C en E beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het stimuleert ook de collageenaanmaak die belangrijk is voor je haarstructuur. Zink zorgt voor de productie van eiwitten (hier is je haar van gemaakt.) Gezond haar begint dus bij een gezonde leefstijl! Ondanks mijn drukke bestaan besteed ik hier veel aandacht aan. Zo houd ik mijn rebelse krullen gezond en in toom.

Tip 2: de juiste haarverzorgingsproducten

Dan nu de verzorging van buitenaf. Elk haar is uniek. Zo heb ik krullen. Daarvoor gebruik speciale verzorgingsproducten om mijn haar te verzorgen en te stylen. Al jaren ben ik fan van de productlijn Organic Hairspa. Een niche merk met een filosofie die me aanspreekt. Zo worden alleen gecertificeerde organische ingrediënten gebruikt. De productlijn is ontwikkeld in samenwerking met een aantal vooraanstaande Scandinavische kappers. En, heel fijn, de producten bevatten geen parabenen en andere schadelijke stoffen. Ingrediënten zijn o.a. mango, jojoba, ginseng en groene thee. Ik heb mijn favorieten voor jou op een rij gezet.

Organic Hairspa Ocean spray. Een echte topfavoriet is de Ocean spray. Alleen de geur al doet je wegdromen naar tropische oorden! Het creëert een beachy look, het hele jaar door. Je gebruikt het om net dat beetje extra volume te creëren, meestal op vochtig haar. Ook de Sea salt cream is geweldig. Deze heeft hetzelfde effect als de spray en het zorgt voor glans. Probeer ze beide uit om te ervaren wat het beste bij jouw haar past

Organic Hairspa Nourishing hair mask. Een haarmasker mag in je haarritueel niet ontbreken. Het is een echte luxe dit product door de arganolie en sheaboter. Het versterkt je haar en herstelt de vochtbalans zichtbaar. Het is ook superzuinig in gebruik. Meestal kies ik ervoor om op zaterdagavond extra aandacht te besteden aan mijn haar. Met een lekker muziekje, geurkaarsje en magazine. Dat maakt mijn haarritueel compleet.

Organic Hairspa Moulding fiber. Dit potje gaat steevast mee in mijn tas. Het zorgt voor stevigheid, maar wel met een natuurlijke look. En ook de geur is fantastisch. Het is geschikt voor elk haartype, zelfs voor krullen zoals ik die heb. Het beste is om de fiber aan te brengen op droog haar.

Organic Hairspa Fiber Mousse. Een geweldig product dat ik niet meer kan missen. Er zitten vezels in de mousse die volume creëren die je haar echt dikker laten lijken. Er zit organische appel en aloë vera die je haar instant hydrateren. En dat is nog niet alles. Er zitten paarse pigmenten in die een gele gloed tegengaan. Handig als je blond bent. En natuurlijk is de geur heerlijk!

Tip 3: was je haar niet elke dag

Cliché: het is niet nodig om je haar elke dag te wassen. Sterker nog, als je vet haar hebt en je je haar elke dag wast, haal je de talglaag van je hoofdhuid weg. De reactie daarop is dat je talgklieren nog meer talg produceren. Je haar wordt dus nog vetter. Ons kraanwater bevat ook kalk. Dit werkt oplossend voor vuil. Je kunt daarom experimenteren met alleen een conditioner. Zo bespaar je shampoo en je ontziet je haar en hoofdhuid. Je kunt je haar ook verfrissen met de Organic Hairspa Dry shampoo. Ook handig als je minder tijd hebt en toch fris haar wilt. Gemiddeld is drie keer per week je haar wassen meer dan voldoende. Nog een gouden tip: was je haar met lauwwarm water. Heet water droogt je (hoofd)huid onnodig uit. Voor de echte bikkels: spoel je haar na met koud water! Het stimuleert je bloedsomloop. Dat zorgt voor extra voeding voor je haar.

Tip 4: detox behandeling

Een keer per week kun je de diepreinigende shampoo Organic Hairspa Detox shampoo gebruiken. Deze bevat pompelmoesextraxt (je weet wel, grapefruit) en groene thee gebruiken. Het is een echte weldaad voor je haar dat blootstaat aan uitlaatgassen, stylingproducten en ander vuil. Je haar voelt ook echt schoon. Het knispert een beetje nadat je het gewassen hebt. Andere verzorgingsproducten kunnen op deze schone ondergrond hun werk maximaal doen.

Start ook jouw haarritueel en zorg voor gezond haar! Wil je advies of meer tips specifiek voor jouw haar? Kom dan snel langs in de salon! Dan drinken we een kopje koffie en bekijken we welk haarritueel het beste bij jouw haar past.